-   Úvod   -   O firmě   -    Sortiment -      -   Firemní prodejny   -   Kontakt   - 
 Dnes je 24. listopad 2017 - svátek má Emílie, zítra Kateřina  

    

Složení našich výrobků
(obsah masa, výskyt alergenů)

    

Naše výrobky najdete označeny tímto razítkem zdravotní nezávadnosti:

     Firma byla založena v roce 1991. Na základě dlouholetých zkušeností v oboru začal současný majitel pan Josef Filák podnikat. V domácích prostorách vyráběl uzenářské výrobky. Nejprve sám a po čase se dvěma zaměstnanci, kteří byli zaměstnáni na částečný úvazek. V začátcích si musel vystačit pouze s kutrem o objemu 40 l a pístovou narážkou. Pro rozvoz výrobků používal vozidlo AVIA s isotermickou nástavbou.

     V roce 1993 byla vybudována v obci Horní Lideč výrobna, ve které v počátcích bylo zaměstnáno 10 osob. Zařízení a vybavení bylo modernizováno a celková kapacita činila asi 1 tunu denní výroby. V nové výrobně byl nový kutr od firmy Alpine o objemu 120 l, nastřikovací stroj, masírovací zařízení a také automatická udírna. Při budově výrobny byla zřízena též čistička odpadních vod, která je nezbytná pro ekologický provoz masné výroby

     V následujícím roce firma kupuje další nákladní automobil, aby byla schopna zajišťovat rozvoz uzenin a masa svým zákazníkům. Je zde již zaměstnáno přes 30 zaměstnanců.

     V roce 1995 firma investuje mj. do rozšíření prostor a zvýšení výrobní kapacity celého podniku. Je přistavena větší bourárna a expedice, a také šatny zaměstnanců a kanceláře pro administrativu.

     Firma rychle reaguje na poptávku trhu a začíná se zaměřovat na výrobu uzených mas. Proto v letech 1996-97 kupuje 3 masírovací zařízení. Za stejným účelem je zakoupeno další zařízení, a to nastřikovací stroj a udírny.

     Také vozový park je neustále rozšiřován a v roce 1999 je zakoupen vůz značky DAF s užitečnou hmotností 5 tun, který je využíván hlavně na rozvozy uzenin do Prahy a okolí. V dalších letech jsou zakoupeny vozy VOLVO a DAF. V současné době vlastní firma 12 nákladních vozidel značek AVIA, DAF, VOLVO, MERCEDES-BENZ a FORD. Všechny vozy jsou vybaveny chladicím zařízením a isotermickou nástavbou.

     Další zvyšování kapacity probíhalo postupně nákupem nového kutru Alpine o objemu 330 l, velkokapacitního masírovacího zařízení a také balicí automatické linky, která napomáhá zvýšení údržnosti výrobků a také zvyšuje komfort při prodeji masných výrobků.

     V roce 2001 byla uvedena do provozu nová čistička odpadních vod s vyšší kapacitou

     O rok později byla dokončena výstavba zracích komor, díky kterým dojde k rozšíření sortimentu výrobků o tepelně neopracované masné výrobky. Tím bude umožněno vyrábět všechny druhy masných výrobků běžně dostupných na našem trhu.

     V roce 1993 firma také začala vytvářet síť vlastních prodejen. Nejprve je to prodejna v Horní Lidči, která je umístěna v budově výrobny, poté v letech 1997 a 1998 přibývají další prodejny, a to v Ratiboři a v Hošťálkové, dále ve Velkých Karlovicích, Karolince, Halenkově, Lidečku a na Hovězí. V prvních letech to byly prodejny pouze v obcích na území tehdejšího okresu Vsetín, ale v roce 1999 byly otevřeny prodejny také ve Frýdku-Místku, Přerově a Vsetíně. V tomtéž roce byla prodejna v Horní Lidči rozšířena o bufet, který je hojně využíván.

     V prosinci roku 2001 došlo k požáru horního patra budovy, kde byly sklady koření a obalového materiálu a také chladírny hotových výrobků. Přestože byl provoz silně zasažen, výrobní činnost byla omezena jen částečně a po 14 dnech již bylo kapacita opět na stejné úrovni jako před touto nehodou.

     Na přelomu let 2001 a 2002 došlo k přechodu z jednoduchého účetnictví na podvojné, což mělo také za následek zvýšení administrativy a zakoupení dalších počítačů společně s novým informačním systémem.

     Firma se snaží připravovat co nejlepší podmínky pro své zaměstnance. Proto je v budově výrobny závodní kuchyň, ve které se připravují jídla jak pro zákazníky bufetu, tak také pro zaměstnance.

     Sortiment, který firma produkuje, je velice široký. Vyrábí se zde jak měkké výrobky, tak trvanlivé salámy, vařené výrobky, uzená masa a samozřejmě nechybí ani speciality a studená kuchyně. V průběhu deseti let došlo ke změnám ve struktuře výrobků. Produkce neustále roste, ovšem poměrné zastoupení jednotlivých druhů výrobků se mění. V posledních letech se firma více soustřeďuje na výrobu uzených mas, zatímco produkce vařených masných výrobků je nižší. Také podíl masa a masných výrobků není konstantní. Zatímco v roce 1993 maso činilo téměř 50 % celkové produkce, dnes je to jen 38 %. Firma proslula hlavně díky turistickému salámu - Filák, který si svým nezvyklým hranatým tvarem a jemně kořeněnou chutí získal přízeň mnoha zákazníků.